Wednesday, May 28, 2014

Crnogorski džezer u Parizu: Zašto je baš Jay-Z morao da kaže zašto je Janko Nilović važan?




Ime Janka Nilovića, jazz muzičara poreklom iz Crne Gore, deluje generički svima nama iz regiona, te čak i kada se ukaže na njegovu veličinu onima koji ne prate jazz to nekako nikada ne ostavi utisak. Međutim, Janko Nilović je do sada snimio desetine albuma, od kojih su neki rariteti jer su izdavani toliko često, ponekad i nekoliko albuma godišnje od kojih su neki izdavani u veoma malo tiražu, ponekad do 1000, da ih je danas veoma teško pronaći. Janko je toliko stvarao da izdavačke kuće nisu stizale sve da štampaju, a svaki album je bio drugačiji. Drugačije teme i orkestracije. Od soula jazza do balkanske muzike. Janko Nilović  već odavno živi i radi u Parizu, a njegovo ime poznato je samo onima koji su istraživali korene današnje r’n’b muzike. Hip hop, trip hop, r’n’b u danas poznatom obliku, sve su to nijanse koje Janko Nilović predstavlja još pre 20, 30, 40 godina, na nekim vinilima koji se nikada neće ni pronaći. Nije ni potrebno reći  da ovo ime predstavlja pravi izazov vinil digerima širom sveta, te se njegove ploče mogu pronaći i u Japanu, i to ne baš po pristupačnim cenama ( kruže priče da je pre nekoliko godina kolekcionar iz Srbije prodao dupli album Duška Gojkovića kolekcionaru iz Japana i za njega dobio oko 1000 evra), a da ne govorim da se ulični prodavci u Parizu, na ćošku Saint-Germain bulevara samo smeškaju na pomen ovog imena. Ali poželeli su mi sreću i ponudili mi live album album Sergea Gainsbourga, koji nikada neću prežaliti što nisam uzeo jer sam nakon toga video njegovu ćerku na tom istom bulevaru, samo par minuta kasnije.

Elem, pre nekoliko godina preslušavajući album Jay-Zja naleteo sam na već poznatu temu koja se toliko razlikovala od svega na tom albumu i svega što se može pronaći u rap instant podlogama. I klarinet koji je toliko čudan u takvoj produkciji, nešto što se ranije nije moglo čuti. To je bio Janko Nilović, i pesma D.O.A. (Death of Auto Tune), odnosno In the Space u originalnom nazivu.  I tek tada sam shvatio koliko je zapravo moderno sve što je Janko napravio, toliko godina ranije. I možda se reperi posluže instant podlogama, ali su dobro poznati portparoli muzike, ne izmišljaju je, ali je traže i govore u njeno ime kad se ona stidi. A mi toliko malo danas znamo o Janku Niloviću.

Najpoznatiji albumi su  svakako, kao tipično pariski muzičar, Paris Pop Galaxy iz 2002-ge, i pesma Paris Deauville, kao i Soul Impressions iz ’75-te, i Drug Song, funk himna u kojoj se čuje kako je nastao hip hop, koji će ga posle oživeti.

No comments:

Post a Comment