Sunday, June 1, 2014

Natalia M. King: Kako pevač iz metroa, čak i na Saint-Germainu, ostaje pevač iz metroa


Jedan veoma sunčan dan, duga šetnja, i potpuno spontana odluka da odemo da slušamo koncert na Saint-Germainu a ne tribute to Aretha Franklin. Malo je falilo da odem i propustim Nataliu M. King, glas i pojavu koju ću pamtiti do kraja života. Toliko je mladih ljudi koji plaču i govore kako nikad neće postati uspešni i kako je strašno u Srbiji. A ne znam da li iko koga znam poseduje to što poseduje Natalia M. King. Nakon što je ostala bez novca počela je da peva u metrou kako bi zaradila za opstanak, a onda je slučajno jednog dana kamera prešla preko njenog lica i njen glas dobio priliku da peva i van podzemlja.

Koncert u luksuznom kvartu na trgu Saint-Germain počinje Ninom Simone, a potom prelazi na autorske pesme s novog albuma, Soulblazz, na kojem potpisuje većinu pesama. Soul, blues, jazz, ali je jasno da je ona zapravo rokerka – ’’You know, I’m a rocker at heart’’.  a tu je tribute Thelonious Monku, i sve to glasom bivše ljute rokerke, ali nikako bezobrazno drske poput današnjih, već toliko zrelim glasom koji će uvek ostati glas iz metroa. Onaj koji prosi za novac, onaj u kojem se čuje blues. Ej pa ko još danas ostane dosledan bluesu? A da nije hipster. Ovo je sve na nivou najvećih, a tek uživo je sila koja se samo s najvećima poput Ette James, Sama Cookea, Nine Simone može porediti. 


Najupečatljivija, i pesma koja predstavlja album je I’ve changed, koja slobodno može da se uvrsti među blues klasike. Pesma koja jednostavno predstavlja novu kožu, i ono kako kad ostariš prestaneš da se igraš, i kako svi imamo pravo na novu kožu. Lady of the night, u isto vreme seks i nevina brižnost, uživo zvuči potpuno oštro, negde između rocka i jazza. Stronger than I, monotoni soundtrack za kišu i čašu viskija, je najjača blues emanacija na albumu. Nasuprot njoj, Ring Ring Dingaling, razigrani swing o opsednutosti telefonima, prikazuje beg od buke istih, odnosno beg od prošlosti koja smara.



Album koji je izašao u aprilu, u izdanju izdavačke kuće Jazz Village, predstavlja savršeni spoj soul jazz i blues muzike, kao što to govori i sam naziv, savršeno je pitak ali nikako frivolni kolaž ljubiteljke jazzy zvuka. Natalia M. King je daleko originalnija od toga, čak i u izvođenju klasika koje smo toliko puta čuli. Glas, ali više pojava i prisustvo koje se zauvek uvuku pod kožu.  


Live in Saint-Germain-des-Prés

No comments:

Post a Comment